info@succesfd.nl |  +3133-4613347
+3133-4613347 info@succesfd.nl Menu

Overwaarde hypotheek

U heeft overwaarde op uw woning als de verkoopprijs hoger is dan uw hypotheekschuld. Deze overwaarde komt vrij als u uw woning verkoopt, maar het is soms ook mogelijk de overwaarde te verzilveren. Wat zijn de mogelijkheden?

Verhuizen naar andere koopwoning

U kunt de overwaarde verzilveren door uw woning te verkopen. De winst die overblijft na het aflossen van de hypotheek is dan voor u. Maar als u een ander huis wilt kopen, geldt de bijleen-regeling. Die houdt in dat uw hypotheek niet hoger mag zijn dan de aankoopprijs van uw nieuwe woning minus de overwaarde van uw oude woning. Wilt u toch een hogere hypotheek, dan is de rente die u over het meerdere betaalt niet aftrekbaar.

Verbouwen

Ook als u niet gaat verhuizen, bestaat er een mogelijkheid de overwaarde te verzilveren. U verhoogt dan uw hypotheek of sluit een tweede hypotheek af. Er moet wel voldoende overwaarde zijn en u moet ook over voldoende inkomsten beschikken om de hypotheeklasten te kunnen dragen. Zolang u de verzilverde overwaarde gebruikt voor een verbouwing of woningverbetering, is de rente van de verhoogde of tweede hypotheek aftrekbaar.

In uw huis blijven wonen

Om het senioren mogelijk te maken in hun vertrouwde huis te blijven wonen, bieden sommige gemeenten en provincies een Verzilverlening aan. U verzilvert dan (een deel van) de overwaarde zodat u over een aardig bedrag beschikt waarmee u bijvoorbeeld uw pensioeninkomsten aanvult. U lost niets af en de rente die u verschuldigd bent, wordt bijgeschreven op de hypotheek. De Verzilverhypotheek drukt daardoor niet op uw maandlasten, maar de hypotheekschuld stijgt wel geleidelijk. Uw hypotheekschuld wordt afgelost als de woning verkocht wordt.